
Beneficiile scrisului de mână – I
O abilitate învățată în primii ani de școală și integrată în rutina zilnică îți aduce o serie întreagă de beneficii. Este vorba despre scrisul de mână utilizând hârtie și creion/pix/stilou. O să enumăr beneficiile în posturi separate și te îndemn să îți formezi un obicei din a scrie de mână pentru a te bucura de cât mai multe dintre acestea.
Unul dintre beneficiile scrisului de mână este acela de sprijin pentru clarificarea stărilor și situațiilor incerte sau problematice prin care treci.
Începând cu anul 2002 se vorbește din ce în ce mai frecvent despre incertitudine, aceasta generând de multe ori frică și chiar anxietate, întârzie luarea deciziilor, blochează inițiative și lista poate continua.
Ce poți să faci când constați că simți incertitudine sau treci prin situații problematice? Scrie, fără să te oprești, timp de cel puțin 10 minute referitor la situația care te preocupă sau referitor la stările și emoțiile negative prin care treci. Scrie continuu orice îți trece prin cap referitor la subiectul ales. Dacă rămâi fără idei, scrie chiar asta: „nu mai am ce să scriu, au trecut 5 minute și am scris tot‟. Totuși, continuă să scrii pentru cel puțin 10 minute. La final, citește tot ce ai scris și subliniază ideile importante, ideile noi, neașteptate sau cele din care poți extrage soluții.
Vei obține cel puțin trei lucruri:
- Vei privi situația, stările, emoțiile dintr-o perspectivă nouă, aceea de a te uita la ele descrise pe o bucată de hârtie.
- Te vei elibera de emoțiile sau stările nedorite lăsându-le, cel puțin pe o parte dintre acestea, scrise pe hârtie, adică în exteriorul tău.
- Pot apărea idei sau soluții noi în legătură cu subiectul scrierii.
Da, scrisul de mână este terapeutic, aduce claritate și generează soluții. Te încurajez să-l practici zilnic, o să-ți mulțumești mai târziu.