Consiliere & Coaching & Mentoring

Călătorii de conștientizare și dezvoltare în tandem

În timpuri străvechi doar conducătorii de țări sau persoanele foarte însemnate din societate își permiteau sau aveau acces la un consilier.

Consilierea este pentru oameni care doresc și cred că blocajele pot fi depășite, frica înlăturată și neîmplinirea poate fi transformată în împlinire. Consilierea este pentru oamenii care cred în puterea parteneriatelor și în evoluția pe care ne-o oferă acestea. Consilierea este pentru oamenii care sunt conștienți că binele (dezvoltarea/progresul) este posibil prin afiliere și doar foarte rar acesta ia naștere în singurătate.

În multe domenii sunt utilizați termenii de consilier, coach și psihoterapeut. Pentru claritate și sistematizarea perspectivei legate de aceste ocupații îți propun să observi diferențele în tabelul de mai jos.

Consilier dezvoltare personală Coach Psihoterapeut

Intensitate și complexitate a problematicii clientului

Scăzută și medie Scăzută și medie Scăzută, medie și mare

Zone de intervenție

Dezvoltare personală în toate formele ei.
Trecerea din situația de zero rezultate într-un domeniu al vieții (0), către situația cu rezultate (+) și apoi dezvoltare pentru performanță ridicată în acel domeniu (++)
Dezvoltare personală pentru performanță.
Trecerea din situația de rezultate (+) la situația de dezvoltare pentru performanță ridicată (++)

• Dezvoltare personală

• Evaluare psihologică

• Patologie (specializare)

Domenii

Viața personală, socială și profesională Viața personală, socială și profesională Viața personală, socială și profesională

Facilitare sesiune

Non directivă (clientul este susținut în propriul demers FĂRĂ a-i fi oferite sfaturi, soluții, opțiuni, judecăți de valoare, ghidări sau orice altă formă de manipulare care conduce clientul într-o lipsă de putere personală) Non directivă (clientul este susținut în propriul demers FĂRĂ a-i fi oferite sfaturi, soluții, opțiuni, judecăți de valoare, ghidari sau orice alta forma de manipulare care conduce clientul într-o lipsa de putere personală)

• Non directivă

• Directivă (doar dacă clientul manifesta o autonomie scăzută sau lipsa și, astfel, procesul terapeutic este afectat substanțial)

Sursa: Manualul Consilierului pentru Dezvoltare Personală, autor Mugur Bădărău

Sesiuni de consiliere unu la unu

Ca să te dezvolți sau ca să depășești anumite situații problematice prin care treci poți alege să participi la sesiuni individuale de consiliere.

Participarea la sesiuni de consiliere îți poate clarifica aspecte legate de carieră, îți poate îmbunătăți relațiile, situația financiară, sănătatea, într-un cuvânt îți poate schimba viața în bine. Tu alegi pe care dintre aspectele enumerate anterior dorești să lucrezi și tot tu ești cel care vei culege roadele.

Îți dorești mai mult sau altceva pe plan profesional? Ai observat că întâmpini dificultăți în relaționarea cu anumite persoane și îți dorești să găsești o cale de îmbunătățire a dinamicii relațiilor? Ai perioade de dezechilibru financiar? Treci prin momente în care îți este afectată sănătatea?

În cadrul sesiunilor de consiliere poți găsi soluții la situațiile care te preocupă. Consilierul este persoana care facilitează experiențele de care are nevoie clientul, îi este alături pe parcursul procesului de auto-cunoaștere și autodezvoltare, oferindu-i un mediu de explorare lipsit de judecată, de etichete și, poate cel mai important, lipsit de rețete de succes.

Sesiuni de consiliere pentru lideri

Leader-ii sau cei care conduc oameni au multe provocări și este nevoie să lucreze cu multe variabile și necunoscute. Asta poate să ducă la un nivel mare al stresului resimțit cu efecte atât la nivelul eficienței, al productivității sau, cel mai grav, cu efecte asupra sănătății personale.

De aceea, în opinia mea, fiecare conducător al unei echipe de oameni, conducător de afacere sau manager este bine să aleagă să participe la sesiuni de consiliere. În cadrul acestor sesiuni are posibilitatea să-și clarifice diversele situații prin care trece și să găsească soluții de rezolvare a lor, indiferent dacă este vorba de creșterea performanței sau depășirea unor momente dificile prin care trece.

Sesiuni consiliere de grup pentru echipe de management sau echipe de lucru

Echipele de management și echipele de oameni care lucrează pentru atingerea unui obiectiv comun, trec de multe ori prin situații tensionate sau de stres datorate presiunii specifice mediului de afaceri sau a unor factori pe care aceștia nu-i pot controla.

O variantă care și-a dovedit utilitatea este consilierea de grup în cadrul căreia oamenii care formează diverse echipe de lucru au posibilitatea să clarifice și să depășească situațiile problematice care îi preocupă, să transforme nemulțumirile sau neînțelegerile din grup în lecții de învățare.

Iată ce declară unul dintre managerii care au participat la sesiuni de consiliere de grup facilitate de Daniela Tulbure:

“Pe mine aceste sesiuni (de consiliere de grup) m-au ajutat să mă descopăr și să fac pași în încrederea pe care trebuie să o acord colegilor din echipa mea. Am învățat că nu trebuie să fiu singur, ci că pot lucra în echipa. Am acum curajul să pot oferi încredere celor din echipa mea. Mulțumesc mult, Daniela!”
George Pleșa – Coordonator program – FDSS

Sesiuni de coaching

Coachingul este o disciplină care s-a dezvoltat pornind de la elemente observate și dezvoltate în sport.

Tim Gallwey, antrenor de tenis, putea să vadă ce anume face greșit un jucător dar atunci când îi dădea instrucțiuni cu ce anume să corecteze, nu apăreau schimbări. A început, pe bază de întrebări, să-l susțină ca să afle ce funcționa și ce avea nevoie să schimbe.

Astfel, coachingul este un proces cognitiv asistat de coach și care duce la creșterea performanței în domeniul dorit de client (coachee). Pe parcursul sesiunilor de coaching se utilizează instrumente și tehnici care să susțină clientul în a găsi soluții și rezolvări ale diverselor aspecte care vizează creșterea performanței.

Sesiuni de mentoring

Pentru cei care au puține cunoștințe și experiență într-un domeniu de interes există varianta sesiunilor de mentoring. În cadrul acestor sesiuni se lucrează pe exemple și situații din trecut ale mentorului (îndrumător) și din prezent a mentee-ului (ucenic), din care se extrag anumite învățături și se creează moduri noi de operare și rezolvare a situațiilor problematice.

Clientul (mentee) cu mai puțină experiență și/sau cunoștințe într-un domeniu anume este ghidat de către un îndrumător (mentor) care are mai multă experiență și un bagaj mai mare de cunoștințe specifice în domeniul de interes pentru cei doi.

Prin acest demers este scurtată perioada de învățare și de găsire a unor soluții de care are nevoie mentee-ul. Procesul în sine se canalizează pe:

– transmitere de informații;

– formarea unui set de abilități specifice domeniului mentoratului.

Alături de Daniela Tulbure poți beneficia de sesiuni de mentoring în domeniul Resurse Umane, Managementul Operațiunilor cu Oamenii (Resurse Umane) și Leadership.